Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 170 g porcukor
- 25 g vaj
- 200 g meleg méz
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csapott evőkanál sütőpor
- 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája a kenéshez
A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük majd a tésztát addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ekkor betakarjuk és minimum 3 órára betesszük a hűtőben pihentetjük.
A pihenési idő letelte után a tésztát több részre vágjuk majd 2-3 mm-es vastagságúra kinyújtjuk és különböző formákkal kiszúrjuk. Lekenjük tetejüket a tojás sárgával és a 170-180 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megsütjük, ne legyen túl barna.
MÉZESKALÁCS DÍSZÍTÉSE
A díszítéshez 1 tojás fehérjét 15 dkg porcukorral és kevés citromlével kemény habbá verjük. Habzsákba, vagy ennek hiányában egy zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán apró lyukat vágunk, majd karácsonyi motívumokat rajzolunk a sütikre. Végül megszórhatjuk cukorgyönggyel is.
Tipp:
A puha mézeskalács titka: tedd fémdobozba a süteményeket, majd középre helyezz egy pohár forró vizet, zárd le. Pár óra múlva az összes mézeskalács puha lesz!
Jó sütögetést mindenkinek!